Talvilomalla sisähommia.

Joulunajan Proton rassausta haittasi varsin kireä pakkanen. Tällä kertaa talvilomalla oli hieman lämpimämpää, sää muutamna asteen pakkasella. Ohjelmassa sisustaa, sähköä, vaihdelaatikonöljyjen tsekkausta, vinssitelinettä ja ratin tuumailua.

Reissu kiersi tällä kertaa myötäpäivää suomenmaata. Kontilta hain sovitettavaksi vinssin kahvat. Paikalleen eivät viläkään le ehtineet, mutta tutkitaan tulevatko paikalleen. Ei kai haittaisi, vaikka vinssipedissä olis ylimääräistä jäyttkkyyttä. Forssasta nostin kyytiin uusimman peräkärryn uudet vanerit ja poikkesin ostoksille Osatorille estimään uutta rassikeskiötä. Vanhasta Scaniasta löytyi sopiva aihio, yksi puola poikki ja kehä rutussa. Nämä siipaistaan pois, joten ei haiittaa kun on halpa.

Autolla sitten ensimmäine sovittelu ja hetken hihittelyn jälkeen ylimääräiset pois ja uusi kokeilu. Edelleen nauratti. 🙂

Ratti ensimmäisessä sovituksessaRitariässä mallinen välivaihe. Loput roskiin ja täsätä siistintään.

Sähköhommia sain aikaiseksi muutettua penkin alla liitännät rengasliittimille, joka helpottaa virran jakamista usempaan lähtöön. Hahomttelin sulakerasian paikka j päätin että releen istutetaan peltiin joka jää purkkitelinen ja sähköosaston väliin. Hieman mitailua ja kotona johtosarjan rakentelua jatkuu. Myös Penkin alata katkaisijoille menevä johto sai merkinnt käyttötarkoituksista. Itse kytkinpaneeli piti irroittaa, että saa laajennettua kuusireikäisestä yhdeksään katkaisijaan. Kaikkihan eivät välttämättä heti tule käyttöön, mutta etu, taka, lav,a ja kivi, lisäpitkät sekä varoitusvalot kaipaavat jotakin millä ohjailla toimintoja, joten kerralla mitta maksimiin.

Sulakerasia ja virranjakonastat

Korin takaseiniin PIR30 eristeiden suojaksi ja siistimään muutenkin jo viimeeksi aloitettiin PEHD-levyn asennus. Toinen levy vielä uuoui, joten se askarrelltiin tällä kertaa. Yksi eristepalanen oli lentänyttaivaan tuuliin joten sellainen pitää askarrella seuraavalla kerralla.
Korin eristeenä PIR30 ja PEHD

Apuvinssin telinettä piti lyhentää, ettei yhdistelmä menisi siltasääntöä pidemmäksi. “Norsua lyhensin ja nyt pit vielä siirtää kiiinnitystappien reikiä. Vielä pitää sivuttain kääntyminen estää kiilapaloilla tai levyllä kärsän edessä. Ehk jopa molemmilla. Suunnitelmissa oli myös takakiinnikkeen, sen 2.5” receiverin asentaminen. Jos teekisi Rungon pätkistä madallusosat 250mm. Tällä saisi rulttiliitoksella takapalkiin ja samalla taaksepäin koukkua. Vinssikäytössähän tällä ei ole niin väliä, mutta jos koukun laittaa ja voi kärry kääntyä pyörän alle, jos kytkentä liian lähellä.

Öljyrintamalla ainoastaan pudotin päälaatikon öljyt purkkiin ja putsailin jakolaatikon huohotusta. Pitää yrittää muistaa ettei se rasvanipannäköine ole nippa vaan laatikon huohotus. Päälatikon öljyt oli hyvännäköiset ja luruttelin takaisin loppujen teboilin 80w90 litkujen kanssa.

Kotimatkalla vielä piipahdin ostamanan 80w90 öljyä lisää 20 litraa ja tehostimen suodattimen.

Sekalaista settiä pakkasessa

Vuosi 2024 alkoi protonkin osalta pakkasessa. Kahden viikon lomasta tietenkin se viikko kun pakkanen laski alle -25c.  Näpit oli jäässä ja rauta on kylmää, myös pakkasella.

Kun auto löytyi lumen sisältä, ensimmäisenä jäi ovenkahva käteen. Virrat tuli kyllä, mutta ai jaksanut kone ilman lämmitystä juurikaan edes luvata. Joten auto lämmitykseen, akut lataukseen ja muihin hommiin. Kyllä se muutaman tunnin päästä käyntiin saatiin, mutta joka paikka niin kohmeessa että ei liikkunut kun väkisin. Jossain vaiheessa katselin runko aja huomasin ettei tenuttimessa juuri liikettä näkynyt ja jostain kuului ilman suhinakin. Eli paineilmavehkeet jäässä. Kahvilusikalla jäähikset pois ja uutta myrkkyä tilalle. Kyllä se kesäksi sulaa.

Työlistalla oli sähkötöitä, voimansiirron öljyjen tarkastuksia. Jopa takanapaa oli tarkoitus edistää.  Akkulatikon sisään sain valot vaijeriohjainta mallailtua. Työvaloja ja varoitusvilkkuja vähän sain mallailtua, mutta suurempiin sähkötöihin sää oli vaan liian kylmä. Samalla kun kävi sisällä lämmitelemäässä tuli puuhailtua vinssivapautusavaimen hitsaukset. Sähkövinssiäkin taas mallailin, mutta totesin että vinssi tulee aivan liian kauas ja näin painopiste rasittaa kaikkea aivan liikaa. Joten uudellensuunnitelun kautta menee tämäkin. Sekä vinssitelinettä että hinauslenkkiin tulevaa adapteria on lyhennettävä.

Ohjaamossa ei juurikaan ollut lämpimämpää, mutta takaseinän levyn sain mitoitettua ja oviin uudet muovit. Ei niistä nätit tule, mutta kestää enemmän kun se kovalevypahvi. Myös vaihdekeppin suojan sai adapterilevyllä viriteltyä kepin päälle. Seinien eristeet vielä elävät, kun lopulliset kiinnitykset vaativat hieman tilaa. Takaseinät on nyt mitoitettu niin että menevät pystytolppien päälle ja ovien taakse tulevat lipareet tulevat kulmaraudalla. nÄin päästään esim antenneihin ja johdotuksiin käsiksi helpommin. Takaikkunoista ei näe mitään, muta eipä niistä näkisi mikäli lavan päällä olisi kapelli ja pressu. Apparien penkki näyttäis istuvan hyvin. Penkin alle ei tietenkään pääse purkamatta koko häkkyrää. Lisäksi kun vyöt tuleva takaseinään kiinni, ei penkkejä niin vain irroiteta. Vöille porasin pilottireijät että lopulliset poraukset voidaan tehdä ulkopuolelta.

Sähköille hytissäkään ei juurikaan mitään voinut tehdä. Vilkkureleen vaihdoin, mutta ei se toiminut yhtään paremmin. Akun lämmitin toimii ja merkki valo on kuurununa kertomassa tilasta. Nyt teidosa on mistä lisäsähköille otetaan. hrmaa johto penkin alla tai mittriston takana on oikea paikka. Näin kulutus näkyy ampperimittarissa oikein. Sulakerasia pitää kaksa ta ja johdottaa valmiiksi ja ruuvata releiden kanssa penkin alle. Kytkin paneeli ei oikeastan enempp edistynyt. Muutenkin sen suunnitelma menee hieman uusiksi kun varoitus valot tulevt erillisinä. Tämän vuoksi pitää vaihtaa myös vilkuttimeien katkaisija. Tarvitaan 0-1<2 -kytkin että tilaa voidaan vaihtaa.  Huomasin myös että olen ostanut vain kolmeparia työavaloja, joten tilasin 18W valoja alustavaloiksi. Laitetaan näitä sitten riitävästi, yksi sulake kestää kymmenen valoa.

Suunnitelun alle pääsee seuravaksi ohjaustehostimen öljynvaihto. Sen pitäisi olla rutiinihomma kun saa etuakselin pukeille.

Proton hytissä pyörimistä

Tekniikan läpikäynnin rinnalla  proton “koppi” on ssanut pintansa saman värin kuin ulkopintakin. Lisäksi apukuskien penkki vaihtuu kuppipenkeiksi. Tätä varten alustaksi on leikattu ja maalattu vaneri.

Jo aikaisemmin oviin leikattujen finnfoamien lisäksi myös kopin takaseinät saivat fiinfoamit. Vielä pitäisi keksiä joku pintamateriaali, jolla eristeet piilotetaan. Kovalevy ei ollut riittävän kulutusta kestävää ja maalauksesta huolimatta, oli nuhjuisen näköinen varsin pian. Ei varmaan auttanut että ovea piti pitää auki saappaan kärjellä. Suunitelmissa on ollut PE-HD. Oikea paksuus tutntuisi olevan 3mm. Pitää hankkia levyä lisää ja etsiä H-malista kiinnikettä, jolla levyä voi jatkaa. VArmaan löytyisi kiittävän isot levytkin, mutta helpompi käsitellä, mitoittaa ja huoltaa pienempiä palasia.

Muutama sana kytkimen ilmauksesta

Elokuu 2023

Vuoden 2023 kesälomalla tuli ehjäiltyä kytkintä. Tai siis koko projektihan lähti siitä että startti jumii. Startti on ollut liuotushoidossa jo niin monta kertaa että kohta saisi alkaa toimia.  Viimeisimmällä kerralla ajatelin että samassa hässäkässä  voisi huoltaa myös kytkimen työsylinterin koska  työsylinterin suojakumi on rikki. Purettuani työsylinterin huomasin että pääsylinterin suojakumin sisällä on myös jarrunestettä.  Lienee tilattava uudet osat koko kytkimeen ja huollettava se.

Syyskuu 2023

Mitttailun ja tutkimisen jälkeen osattilaukseen ja odotteleman postilaatikon kolahdusta.

Osathan tulikin äkkiä ja näyttivätkin aivan oikeilta. Ehkä pääsylinterin suojakumi olisi saanut olla hieman pidempi, mutta hoitaa kylä hommansa ja ja on ehjä, toisin kuin molemmat vanhat suojakumit. Ja se työsylinterin suojakumin päällä ollut kumi lensikin jonnekin kuuseen, joten mennään näillä.  Sylinterien huollossa ei oikeastaan mitään outoa ollut. Ruostetta vähän siellä ja täällä, mutta ruosteet pois ja hoonilla kevyesti sisäpinnat puhtaaksi.

Lokakuu 2023

Sitten tuli päivä kun piti laittaa kytkin taas toimintaan.

  • Sylinterit on,
  • Jarrunestettä on
  • Paineilmauslaite on
  • Muutkin tarvittavat työkalut on.
  • Nippa aukeaa!

Kytkin näyttää ilmautuvan ihan hyvin. Kaikki vanha neste tulee tummana kannuun ja lopulta kirkas neste täyttää imuletkun. Nippa kiinni ja kokeilemaan….. Mutta mitä mitä, poljin painuu pohjaan kuin pakenisi saapasta.

Työsylinteri irti ja tutkimaan mikä voisi olla vialla. Mäntä ei juurikaan ole tullut ulos sylinteristä. Kokeillampas irtaallaan. Ja ihme ja kumma hieman vastustettuna polkimesta pumpaten mäntä tulee ulospäin. Muutaman kerran tätä pingistä ja sylinteri takaisin paikalleen. Mutta taas sama juttu, poljin humahtaa pohjaan melkeimpä heti.

Uudelleen sylinteri irti ja ihmettelemaään. Tällä kertaa kokeillaan ilmata sylinteriä pystyssä ja jatkona pelkkä letku, josko ilman saisi ohjattua letkun kautta maailmalle. Hieman parempi, mutta ei riitä että kytkin irrottaisi. Vettäkin sataa kun saavista kaataisi ja pimeeäkin alkaa olla . Sanonko miltä tuntuu…. Läksin siis nukkumaan!

Seuraavana päivänä uusi yritys, mutta itsea nyt poljintuntuma meni jopa huonompaan suuntaan. Tästä tulikin epäilys että nippa vuotaa välistä, jos sitä avaa 1/4 kierrosta enemmän. Korjaukseksi nippa irti ja putkiteippiä väliin. Lisäksi apteekista hakemaan iso lääkeruisku, josko kokeilisi puskea nestettä toisinpäin. Ongelmana kun on että työsylinteri kun on alempana kun pääsylinteri, ei ilma kulje oikein alamäkeen. Lääkeruiskun kanssa on vielä se hyvä puoli, että nestettä ei tarvitse lisätä, vaan voi imaista säiliöstä ja ruutata uudestaan nipan kautta kun letkua on sen verran ettei ilma ei pääse nippaan asti.

Nyt polkimesta tuli napakka, mutta täysin ei kytkin jaksanut vielä irroittaa. Kytkin kopan kyljestä löytyvästä luukusta tutkimaan mitä kytkintä painaessa tapahtuu. Ja tosiaan liikevara ei riitä painamaan kapäliä pohjaan asti.

Pääsylinterin tanko kaiketi toimii jonkinlaisena pikasäätönä, joten se ensin kohtuu lyhyeksi. Mäntä ei pääse täältä karkaamaan, koska sisäällä on lukkorengas. Varmuuden vuoksi vielä poljin kaniin yläasentoon ja pyörittelemään kytkimen päästä säätöä. Hyvältä tuntuvien asetuksen jälkeen kokeilemaan. Poljin tuntui hyvältä ja kytkin tuntui irrottavan hyvin. Kone käynnissä kaikki vaihteet läpi. Edelleen tuntui hyvältä, joten koeajolle.

Olisi ehä pitänyt otttaa koeajolle  työkaluja mukaan kun jotenkin pikku lenkin aikana mekaniikka vielä etsi paikkansa ja  kytkin ei meinannut enää pitää viimeisissä mäissä takaisin. Jotenkin sain kuitenkin  lipsuteltua viimeiselle mäelle ja lasketeltua huoltoon. Kytkin alkoi siis kantaa. hieman säätöjä takaisin päin ja uusi lenkki. Nyt alkoi löytyä oikea kohta ja “pikasäädössä” on varaa hieman molempiin suuntin jos tarvetta.

Toivotaan että kytkin on nyt huollettu ja starttikin pysyy tämän tuulettamisen jälkeen kuivana.

Kevätloma ja kopin maalaus

Alun piti lähteä protos katsomaan viikolla 10, mutta käyttis porsi juuri lähtökynnykselle. Audista hajosi EGR ja lsvrttikyydillä psjslle. Meni sitten viikko kstsellessa jänisten poikimista.

Pääsin siiten muutamaman viikon päästä nopeasti tuomaan valmiita osia ja noutamaan uusia kotitehtäviä työn alle. Vrsinainne asennus viikko siirtyi Toukokuun puoleen väliin. Väliin tosin mshtui toinenkin epäonni, ranteen nivelsidevaurio.



Kopin maalaus
Koppi olis nyt malattu ulkoa ja tiivisteiden asennusta vailla. Niin ja Kuskin ikkuna pitää vaihtaa..Tähän tieten piti irroittaa kaikki irtoava keulasta. Puskuri, kikki merkit, lasinpesimen teline nippeleineen, ovet ja ikkunat. Sitten vanin irtomaalit pois ja uutta mustaa pintaan. Pari kerrosta ulos ja ikkunan pokiin myös sisälle. Voi olla että kolmaskin kerros vielä, mutta ei enää ole pintapellit paljaalla. Ei muuten ole niin tarkaka kun pensselillä vetää.

Sisäpuolellle pientä hiplaamista kojetaulun, lämmittimen, takaseinän, ym kanssa. Apukuskien penkkejä on sovitetltu hyttiin, mutta viel kaipaa jonkinlaisen levyn, jolla peitetään ainakin penkin alla oleva läpivienti korin alle. Siitä kun näkyy maantie ja hyttiin pyrkii melu ja vilu.

Takavalot
Sähkötöitä saina ikaan sen verrran että kytkin kärryn pistokeen vanhaan sähköboxiin. Magneetilla valot perään ja auto olis siltä osin vaikka valmis tiellä kokeiluun. Tosin Etupuskirin irroituksen vuoksi otin irti etuvalot, joten se siitä.

Lava
Lavasta nyplätty irti kaikki nippelit; valot, heijastimet, rullakita ja niin paljon vaneroinnin kiinnikkeitä, kun ilman rälläkkää irtoaa.

Peräkärry
Enskapyörän kärryä rakentelin melko pitkälle. Enää puuttuu akseli ja saumojen sipistely. Siten ruosteen poisto, maalaius ja vaneri selkään.

Outo kolkotus ja thermostartin letkut

Kuulimpa yhdeltä traktorimekaanikolta että mikäli polttoainesuodattimen päällä oleva ilmapiiri on liian kiinni, se voi olla syynä mitä ihmeellisimpiin kolkotuksiin, thermostartin ylivuodon tulvimiseen ym. ihmeellisyyksiin.

Thermostart polttoaine säiliön kytkennät: Keskeltä lähtee 5 mm letku hehkulle, reunasta 8 mm paluu tankille, ja toisesta reunasta 5 mm letku menee ruiskutus suuttimien ylivuotosarjaan. Ja säiliön päällä on siis huohotus, siinä voi olla 8 mm letku (pituus 200 mm) taivutettuna alaspäin.

Jos päältä tulee ainetta, on joko tankin paluu tukossa tai liian suuri vastapaine. Myös suodattimen ruuvi voi aiheuttaa ylivuodon.

 

 

Syksyinen ropausviikko ja pienet koeajot

Syyslomalla oli tarkoitus laittaa laatikkko takaisin, mutta joku laholatva unohti stefalaatikon tallin pöydälle Jyväskylään. No eipä mitään, kyllähän tällaisessa vanhassa kuormurissa aina tekemistä riittää. Otin siis sisustan työnalle. Penkit pois, lämmityslaitteen kotelo pois. Samalla kun laittoin uuden ehjän lämppärin hanan, pystyikin sisätilan kennon laittamaan lenkille ja kenno pois kotelon mukana. Kojelaudan takaa löytyi vanhoja näkkäreitä, kyniä, kalustoluettoloita ja varmaan paljon etsitty päävirta-avain.

Hytin somisteena käytetty linoleum repsotti melko monesta kohdasta ja ötökät olivat tehneet siihen pesiä, joten päätin kiskoa sen irti. moottorilastalla vaan surruuttelin mattoa irti ja käsin revin suikaleita alustasta. Vielä pitää raaputtaa liimajäämät ja maton pohjasta jäänyt vahvikekangas pois ja maalata ruostenestomaalilla.

 

Mattohommia ja ilmastointihuoltoa

Tarkoitus oli tehdä vielä toinen asennussessio vaihdelaatikolle kun osat saapuvat. Mutta miten kävikään, stefat ja kytkimen osat unohtuivat tallin pöydälle.

Joten korvaavana toimenpiteenä aloitin korin kuorimisen vanhoista eristematoista. Koska matot on myös etuseinässä, piti lämmityslaite irroittaa. Tuleepahan samalla senkin kotelo putsattua ja maalattua. Vanhat tiivisteet olikin jo “valmiit”. Ensin meinasin että jätän kennon paikalleen, mutta hetken pyörittyäni ohjaamossa totesin että parempi nostaa huollon ajaksi hyllylle.

Myös vaihdevalitsimen tarkkuudelle tehtiin pientä säätöä, mutta puuttuvat ja väljät nivelet saivat harkitsemaan nivelten uusimista. Löytäminen ei vain taida olla kovin helppoa, koska nivelen päät ovat eri paria, toinen pää M12 ja toinen M10.

 

Laatikkojumppaa

Kesäloma ja vesisade, mikäs sen mukavampaa. Ehkäpä vaihdelaatikon öljyvuodon etsintä vesisateessa.

Kesälomalla oli siis ohjemassa laatikon öljyvuodon etsintää. Jostain välinivelen ja laatikon välistä öljy valuu tantereelle. Toiveissa olisi ollut että voimanulosotto olisi ollut korjauskohde. Mutta kyllähän se öljy pyrkii valumaan keskilunjasta, eli vaihdelaatikon ulostuloakselilta ulos. Joten astiaa alle ja ja ympäristökatastrofin torjuntaan. tyhjennysproppu myös pois ja kaikki irtoava öljy talteen. Uutta litkuahan se kaikki on, kun edellisellä asennussessiolla vasta vaihdettua.

Alkuun pähkäilyä, miten päin laatikot irtoavat, missä ovat kiinni ja mihin suuntaa siirtyvät. Ja väärä arvio ainakin jakolaatokon irtoamismetodin osalta tuli valittua. Lähtee siis koko kehto, taaksepäin ja alas. Ensin pois tankki, alennusvaihteen ja etuvedon käyttölaitteet, nopeusmittarin vaijeri, merkkivalojen katkaisijat (ainakin etuvedolle on merkkivaloa varten katkaisija), ym. Lopulta laatikko on neljällä kiinnikkeellä kiinni rungossa.

Laatikon hallittua laskemista varten käänsin paineilmasylinterien kiinnikkeet laatikon ulkopuolelle ja koukut alaspäin. Näiden ja alennusvaihteen käyttöakselin ulokkeen varaan oli helppo pyöräyttää ketju ja koko komeus taljalla roikkumaan. Nostopukin virkaa toimittamaan hurautin trukin ja piikkien väliin sopiva rhs-palkki taljan kiinnikkeeksi.

Taljan kiristystä säädellen pultit auki ja irti. Sitten vain nitkuttelemaan jakolaatikkoa kauemmaksi päälaatikosta. Välinivelen virkaa hoitava sakarakytkin seurailee perässä ja tipahtaa hampailtaan kun riittävä tila tulee laatikoiden väliin.

Kun kytkin on saatu välistä pois, alkaa laatikon lasku rungon välistä. Hieman laatikkoa pyörittelemällä löytyy sopiva välikkö mistä paketti mahtuu ohittamaan tankin kiinnikkeen ja vaihdelaatikon hännän. Lava alle, niin ei mötikkä uppoa maaperään, eikä sotkeennu turhaan.

Kun jakolaatikko oli saatu tukevasti maahan alkoi varsinaisen vian etsintä.  Koska vika oli ulostuloakselin tiivisteessä, täytyi akselin päässä oleva kytkimen laippa irroittaa. Joku kyläseppä tätä on yrittänyt huoltaa, koska lukkosokkakin oli väärän kokoinen, eikä siis kunnolla paikallaan. Mutteri oli kyllä kiinni. Eri vaihteita kokeltuani totesin että kampiakseli on saatava lukittua. montaa välikköä ei ole mistä avaimen saa kampiakselille ja tuettua johonkin rungossa, elman että letkut, johdot, ym. litistyvät väliin. Oikean puoleisen runkopalkin päällä oli sen verran tukipistettä, että pakki silmään ja varren kanssa avaamaan laipan mitteria. Aukesi! Mutteri pois ja laippa hellästi taputellen irti. Laipassa ei ollut kun ohut rantu stefan kuluttamasta urasta. Seuraavana epäilykset laatikon puolen ongemiin. Kauaa ei tarvinnut etsiä, kun ulostuloakselilta laatikon sisältä löytyi stefa. Sormilla suostuttelemalla tiiviste ulos ja ihmettelemään syytä tapahtuneelle. Koska stefa näytti varsin hyväkuntoiselle, ei oikein muuta syytä ongelmalle jää, kun asennusvirhe. Tätä tukee myös kaikki huonosti paikallaan olevat sokat, löysällä olleet pultit ja sakarakytkimen heikko rasvaus.

 

Jakolaatikolle tehtiin samalla ulkopesu ja öljynvaihto. Molemmat öljytulpat piti lämmittämällä avata. induktiolämmittimellä muutama minuutti ja sopivimmalla avaimella nitkuttelua. Tulpat auki ja vanhat kurat ulos. Sen verran kuraa se tavara oli että pitänee huuhdella laatikko jollain notkeammalla öljyllä ennen varsinaisia laatikkoöljyjä.

Sillä aikaa kun laatikoleikissä ei voinut edetä, lämppärin uusi luiskaventtiili löysi paikkansa. Myös muutama vesiletku tuli vahdettua ja kosaanilämmitin poistettua samalla kun nesteet oli kerta poistettuna. Lopuksi nesteet takaisin koneeseen ja seurailemaan mahdollisia vuotoja. Paineettomana ei ainakaan mitään tullut esille, joten tarkastellaan lisää kun saadaan taas moottori käyntiin.

Myös kuskin penkinjalka tuli mallailtua paikalleen ja putsailun jälkeen muutama kerros maalia pintaan. Löytyipä viikolla vielä parempi penkkikin, sparco evo. Laitetaan se paikalleen ja mallataan ensi kerralla vöille kinnikkeet jostain kohtaa koria.

Öljyä mäelle

Työkiireiden välissä on ovia työstetty. Muutamia lommoja vedetty tasaisemmaksi ja puhkiruostunut pintapellin pala korjattu. Lopuksi vielä pintaan mustaa ja kehyksen sisään 30mm Finnfoamia. Ja pitihän se eriste jotenkin peittä, joten siihen kovalevyä valkoisena. Otan veikkauksi vastaan kauanko pahvit tunnistaa valkoisiksi. Palkintona oikein arvanneele mahdolisuus maalata pahvit uudelleen.

Ensimmäisenä ketjut pois kun routa näyttää väistyneen. Akkulaatikko ja akut paikalleen. Ja taas kone käyntiin. Hyvin lähtee Vallu käyntiin. Tutkimuksen alla on syy miksi hehkun ylivuodosta tulee polttoaine pihalle. Sieltä “tihkuu” useampi litra tunnissa diiseliä.

Alustan puolelle tuli vaihdettua jo pääosa korotussarjan pulteista 12.9 kovuisiksi. Ainoastaan akkulaatikon taakse jäävät kaksi jäi vaihtamatta, koska akkulaatikko olisi pitänyt taas poistaa. Laatikko tullee siirtymään vielä taaksepäin ja hieman ylemmäs, joten vaihdetaan pultit kun niihin pääsee käsiksi.

Samalla reissulla taas sisustassa penkin telineen suunnittelua. Nyt koko teline mukaan, jos saisi tehtyä kiinteän ja oikean korkuisen. Tästä myöhemmin, mutta ohessa mittakuvia suunnittelusta.

Yritin edistää myös voimansiirron öljyprojktia ja napojen ja perän osalta nyt näyttääkin jo hyvältä. Myös vinssin öljyt sain vaihdettua. Jakolaatikon proppuja en yön pimeydessä löytänyt ja hyvä niin. Se pitääkin irroittaa. Syynä tähän että päävaihteistossa ei pysy öljy sisällä- päälaatikkoon pitäisi mennä 11 litraa öljyä, mutta propusta tuli ulos ehkä 2-3 litraa ja tilalle kaadettu öljy valuu peräpästä ulos. Ensiarvio olisi että hännän stefa on rikki, mutta tutkitaan kun saadaan jakolaatikko irti.

Tekniikan kanssa touhuamista. Välillä tiellä, välillä tallissa.